Tuesday, 4 February 2014

Kematian, kita tak tahu siapa yang duluan, sudahkah kita punya persiapan?



Photo: -Renungan Jiwa Bagi Para Perindu Surga-

 Kematian, kita tak tahu siapa yang duluan, sudahkah kita punya persiapan?

 ____________________ 
 "KIAMAT SUDAH DEKAT" 
 Karena Cinta, Bertahun-Tahun Pria Ini Tidur Bersama Jasad Istrinya 

Baca disini→Cinta dalam hati 

 Insya Allah bermanfa'at
Add caption

Sunday, 26 January 2014

Tuesday, 2 July 2013

Anggota tubh yang paling berharga

ANGGOTA TUBUH YANG PALING BERBAHAYA 

Tahukah Kamu..
Anggota Tubuh yang paling
berbahaya ?? 

Lembik dan Tidak Bertulang... dan
dialah "LIDAH"...

Oleh sebab itu Lidah ditempatkan diTempat
yang Sangat Aman.. 
DiPAGAR dengan GIGI... Di Litupi dengan
BIBIR..

Meskipun Sudah DiPagar dan dilitupi
sekalipun.. 
Lidah Mampu Menjelma
menjadi bahagian yang lain.. 

Mampu Menjadi Tangan Sehingga
menulis Status yang Tidak Baik.. 

Mampu Menjadi Mata yang
memandangi dengan Penuh
Kebencian.. 

Mempu Menjadi kaki sehingga
menendang orang yang tidak salah..
dan lain sebagainya.. 

Betapa Sulit untuk Menjaganya...
Bagaimana Tidak...!!
Tangan, Kaki, Hidung, Mata, Telinga Jika
melakukan Kesalahan Lebih Mudah
untuk Di uBATI... 

Tetapi Tidak dengan LIDAH...!!

Sekali menyakiti seseorang akan
Sampai diHATInya Hingga terasa sakit
yang Berkepanjangan dan tidak ada
ubatnya.. 

Mari kita sejenak Merenung.. untuk
selalu Menjaga LIDAH kita agar
terhindar dari DOSA... 

Jika seseorang Tidak Bisa Berkata
Baik.. Maka Lebih Baik DIAM.. kerana itu
LEBIH BAIK..!! 

"Semoga Kita Termasuk Orang2 yang di
Mudahkan untuk Menjaga Lidah..
supaya Terhindar dari Perbuatan Dosa
Menyakiti Orang Lain.. dan Terhindar
dari PanasnyaAPI NERAKA.. "Aamiin" 

Sunday, 14 April 2013

Bismillahirrahmanirrahim.......assalam sahabat2 semua, ini adalah kali pertama saya membuka akaun blog....minta maaf sekiranya blog saya ini ada yg kurang memuaskan......


Pernahkah tak kita terfikir yang kadang2 pada suatu ketika dimana iman kita jd semakin goyah/menurun  ataupun iman kita berada ditahap yg kurang memuaskan?...
      Perkara ini pernah berlaku kpd saya, even sya nie bknlah seorang hamba allah yg kuat sngt beriman dan alim...he3 tk da la truk sngt tp sedang2....kadang2 bila kita ataupun senang cita la kan, tgok org2 atau perempuan2 pakai bju2 yg cntik n berfesyen la apa kan, saya jd mcm nk terikut2 juga..rasa cam nk jugak la bju cam tue  n ciap puji plak org tue kata eh2 cntik la dia tue pakai bju, sedangkan hmpir terlupa yg kalau kita or saya pakai lain jdnya sbb mybe bju tue agak jarang ckit or ketat kan tp dh nafsu nk try n pakai jugak.....ishhhhh bila fikir blik apa yg kita akan dpt klau pkai cmtu kan...tp biasala pompuan, pntang nmpak bju2 cntik hbih semua nk try...
        Yang kedua plak, siapa kata perempuan tk tgok org laki2 tambah2 plak org tue hensem kan, ha! Rasa2nya semua pompuan pun pernah buat kan2? Even sya sendiri pun pernah jgk buat perkara cmtu tp tk selalu la...time dulu la... klau nmpak ja org laki2 hensem plus alim plak tue “(alim tue bermaksud bknlah pakai jubah je tp kita bleh tgok kan dri segi riak muda dia pun dh bleh nmpak cam bercahaya, ala2 cahaya org beriman gitu kan n sedap mata memandang)” skunk nie ok la ckit kot sbb dh bleh pkir dh apa yg salah n tak...seriously sya ckp even siapa2 pun akan ada perasaan mcm tue, cuma sama ada kita pandai kawal perasaan n jaga pandangan kita tu ok la....nk tgok bleh tp jgn smpai terpandang smpai dua tiga kali, skali tue bleh la, he3 sorry just luahkan pendapat jer tp kalau org lain rasa pendapat nie tk btul sila la bg komen sbb in shaa allah saya terima...
           Satu lg pula kadang2 kita tidak perasan @ x sedar yg kata2 atau ucapan kita nie bleh sebabkan kwn2 kita terasa hati ke  apa kan? Sebabnya kadang2 tue kita cakap n bermaksud lain tp dia pikir lain n timbul lah isu terasa hati ka apa kan n sesetengah tue plak kita tk tau pun yg dia tue terasa hati ngan kita dan juga sebaliknya lah kpd kita….bg saya la kan, sy nie jenis yg agak cepat terasa la tp juga jenis yg cpt lupa apa yg terjadi, mksudnya kejap ja dh tk ambil kesah dh pasal terasa hati kt siapa2 sbbnya bila piker blik tk dpt apa2 pun kalau dok terasa hti lama2…lagi satu la kan kita hidup nie memang la x bleh nk pentingkan diri sendiri sngt, tp apabila sampai ke satu tahap di mana kita perlu jd sebegitu, mksud saya jgn ambik kesah sngt dengan orng or apa org kata “(kalau org tue jenis yg suka mengumpat, kutuk kwan sana n kawan sini, pastu ada jgk kwn yg style asyik dia n pendapat dia ja yg btul yg kita nie x bleh terima sedangkan pendapt dia tue salah kalau nk diikutkan la )” just ignore ja n kalau rasa apa yg kita buat tue btul dari sisi agama dan syariah tk salah kan kalau kita nk perjuangkan or tegakkan hak kita..Just my own opinion n sya terima if org lain tk setuju ngn apa yg saya luahkan dlm blog ini, it’s ok just bg komen blik why x setuju n kalau setuju ambikla sebgai peringatan dlm kehidupan seharian kita, itu ja tk da nk condem siapa2 pun..just through from my heart ok..
      Seperkara lg yg agak kurang berminat la bila tgok orng2 especially kwan2 kita sendiri yg dok bercouple tue dh la bercouple tp melebihi had la plak sampaikan dok pegang2 tangan la, manja2 gedik la, nak2 pulak org tue kawan2 kita jugak n nk nasihat kang nti terasa hati plak pastu dpt la gelaran ustazah la apa plak kan….bg saya la kan nk bercouple tue boleh, even ada pendapat menyatakan yg bercouple tue adalah haram tp saya rasa boleh if diorang tue still menjaga batas2 pergaulan antara lelaki dan perempuan. Kita orang perempuan kena ingt yg org yg kita couple skunk nie tk semestinya teman or pasangan kita pada masa tua nti, senang cite suami kita camtu la….sbbnya sesetengah tue couple ngn org lain tp last2 kawin ngn org lain pulak.. pastu ada pulak yg dh confirm2 dh yg bila diorg coupla ja nti akan kawin ngan org tue n trus la wat benda2 yg tk elok, pegang2 la apa la n faham2 la kan anak2 muda skunk camna dan cuba byangkan kalau la dh wat benda2 yg tk elok cthnya berzina ka pastu tup2 hri nk nikah bakal suami meninggal ka, haaaa pernah tk awak2 semua pikir, dh la tk sempat menikah lg pastu dh disyaki mengandung pulak, aishhhh mana la nk letak muka especially ibu bapa…bg sya la kan kalau tk couple pun tk apa ok ja sebabnya tk menjamin pun yg org tue akan jd pasangan kita hingga akhir hayat..tp kan normal la kita sebagai manusia mesti ada keinginan untuk nk berpakwe makwe kan n sya pun mcm tu jgk tp setakat nie blom pernah ada experience lg la…Alhamdulillah allah masih jaga n lindungi sya dri perkara camtu…bkn tk pernah terfikir tp bila time camtu datang jer trus mintak n berdoa kt allah….memang la ada pendapat orng mengatakan jodoh tk kn dtg kalau x berusaha kan tp doa tue perlu jgk la sbb dgn Allah saja la yg bleh tentukan nasib kita…
“kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya.Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa. Jikalau Allah berkehendak, gunung pun boleh hancur lebur, kalau gunung boleh hancur lebur, bagaimana tidak dengan hati manusia yang lembut dan rapuh?”
N also just berpegang kepada kata2 ini sudah…..
                                              "kalau suka, tak semestinya bercinta.
                                                kalau bercinta tak semestinya ada jodoh.
                                                kalau ada jodoh takkan ke mana jua"